2020. március 31., kedd

Milyen aljzatot tegyünk a leopárd gekkó alá?

Ez a kérdés mindig nagy vitákat generál a gekkós csoportokban, de van néhány bevált aljzat, amivel biztosan nem nyúlhatunk mellé. Habár én magam csak két fajtát próbáltam, de olvasva a nagy szakik tapasztalatait, le tudtam vonni a következtetéseket.

1. Homok:
A legáltalánosabb tévhit a leopárd gekkó tartóknál, hogy az állat alá homokot kell tenni. NEM HOMOKSIVATAGI ÁLLAT! Kősivatagban él, tehát a természetes közege a sziklás, köves talaj kevés növénnyel. Igaz, hogy nagyon jól mutat a terráriumban a homok, főleg ha kék, zöld, rózsaszín stb. Viszont ha minden áron homokot akarunk betenni az állatnak, akkor semmiképpen ne apró szemű, sivatagi homokot tegyünk be. A sódert, a folyami homokot pedig felejtsük el, de az a legjobb ha eszünkbe se jut ilyesmi.
Létezik direkt hüllők alá való emészthető, kalciumos homok, olyat válasszunk. Ha csak néhány hónapos a gekkó, akkor semmiképpen ne tegyünk alá homokot! Tartsuk papírtörlőn, amíg minimum fél éves nem lesz. A kis gekkók könnyen belélegezhetik a homokot, és ha új családtag, akkor felfedezés közben nyalogatni, "szagolgatni" fogja. Ha lenyeli a homokot, az bélelzáródáshoz és halálhoz vezethet. Fél évnél fiatalabb gekkóhoz semmiképp ne tegyünk semmilyen homokot, még ha emészthető, akkor se!
Sok idősebb gekkó is elkezdi enni a talajt, ha nem megfelelően vannak vitaminozva és kalciumozva az eleségállatok. Az ásványi anyag hiányt ösztönösen a talajból akarja fedezni, ami halálos kimenetelű is lehet, ha nem megfelelő homokot tettünk alá. Sok tenyésztő nem ajánlja a homokot, mert túl sok veszélyt rejthet. Ráadásul a speciális homok nem olcsó...

2. Papírtörlő:
A második legnépszerűbb talaj a gekkó tartók körében a papírtörlő. Biztonságos, hiszen nem tud az állat semmit lenyelni a talajból és jól látható a széklet, ami egy újonnan érkezett jószág esetében fontos. A tenyésztők a kis gekkókat is ezen tartják, hiszen teljesen biztonságos. Egyetlen hátul ütője, hogy nem olyan esztétikus, és nem túl természetes. Bár ezek a gekkók már annyira távol állnak a természettől, mint mi emberek. Egyedül arra kell figyelni, hogy ne illatosítottat vegyünk.

3.Kavics:
Sokan ezt használják, hiszen ez az egyik legtermészetesebb számukra. Itt a kavicsok méreténél kell odafigyelni. Olyan kavicsot vegyünk, amit biztosan nem tud lenyelni az állat. Ha nem csipeszről vagy tálkából etetjük, akkor számolnunk kell azzal, hogy vadászat közben a talajt lenyelheti.
Olyan kavicsot válasszunk, ami nem porol, nem mállik, nem túl éles. Mielőtt a kavicsot betennénk az állathoz, le kell azt fertőtleníteni. Nagyon forró vízzel leforrázva és kiszárítva már biztonságosan betehető a gekkó alá. Hátránya, hogy az ürüléket nehezebben lehet megtalálni rajta, ha a gekkónk a talajra végzi a dolgát.

4.Hüllőszőnyeg:
Itthon még nem olyan népszerű, de rengeteg külföldi gekkó tartónál láttam már hüllőszőnyeget. Én is ezt használom már több, mint 1,5 éve és teljesen meg vagyok vele elégedve. Igaz, hogy nem olyan szép és természetes, mint mondjuk a kavics vagy a mészgritt, de teljesen biztonságos és szebben mutat, mint a papírtörlő. Itthon elég drágán lehet csak beszerezni, de Kínából 1-2 ezer forintért megvehető. 1-2 havonta kiveszem, forró vízzel leöblítem a zuhanyzóba, vagy beteszem a mosógépbe és utána mehet a szárítógépbe. A gekkómnak kicsit nehézkes az emésztése, ezért választottam valami olyan talajt, amit biztosan nem tud lenyelni. A gekkóm az egyik sarokba ürít, oda papírtörlőt teszek és azt cserélgetem, ha összepiszkította.

5.Mészgritt:
 Inkább madarak alá szokták tenni, de a gekkós csoportokban rengetegen ezt használják. Emészthető és természetesebb, mint mondjuk a papírtörlő és persze esztétikusabb is. Előnye még, hogy nagyon olcsó, nagy kiszerelésben is pár száz forintért beszerezhető gazdaboltokban és sok más helyen.
Hátránya, hogy a mész miatt szárít, így oda kell figyelnünk a páratartalomra és mindenképpen biztosítani kell az állatnak egy nedves bújót. Ha nehezen vedlik, akkor érdemes lecserélni a mészgrittet papírtörlőre és ha ezután le tud magától vedleni, akkor meg is van a bűnös...

6.Kerti föld:
Igen, jól olvasod! A gekkó alá nyugodtan tehetsz kerti földet is, sok tenyésztő ezt ajánlja és használja. Persze nem a legfelső rétegből kell szedni, hanem kicsit le kell ásni és azt a földet betenni. Előtte ki kell szárítani a földet és meg kell róla bizonyosodni, hogy nincs benne semmilyen ürülék, nagyobb rovarok stb. Sokan ki is szokták sütni, tehát a sütőben 60-80 fokon pár percig melegítik biztos, ami biztos.
Mészgrittel elkeverve is szokták alkalmazni, ez még jobb, mint a sima föld.

7.Linóleum/csempe:
Számos külföldi tartónál láttam méretre vágott linóleum darabot a terráriumban. Ez is teljesen jó, hiszen biztonságos. Ugyanígy találkoztam már lecsempézett aljú terráriummal is. Ha azt nézzük ez sem rossz ötlet, hiszen kavicsszerűbb, mint a papírtörlő vagy a linóleum. A csempénél vigyázni kell, nehogy túlságosan felmelegedjen a melegítő laptól vagy az izzótól. Érdemes beszerezni egy lézeres hőmérőt és letesztelni, hogy milyen meleg a csempe, nehogy az állatot megégesse.

És jöhet a SEMMIKÉPPEN SE szakasz:

1. Kókuszrost:
Sok kereskedésben ajánlják, de NEM szabad betenni a leopárd gekkó alá! Szálas, ami nagyon veszélyes, hiszen az állat ha ezt lenyeli, akkor kb. menthetetlen. Egyedül a nedves bújóba ajánlott betenni, mert jó nedvtartó képessége van. Szemsérülést is okozhat.

2.Tőzeg:
Semmiképpen ne tegyük be ezt se, hasonló okokból, mint a kókuszrostot.

3.Virágföld:
Nevetségesnek hathat, de láttam már olyat, aki virágföldet tett be a gekkó alá.
Az általános virágföld "összetevője leggyakrabban tőzeg, perlit, komposzt és trágya, ami szerencsés esetben egy minőségi földkeveréket eredményez – ugyanakkor gyakran megesik, hogy a piacon fellelhető általános virágföldek annyira silány minőségűek, hogy szinte csak tőzegből állnak, legrosszabb esetben pedig fertőzöttek is, ami a növény pusztulásához vezethet."1
Gondolom nem is kell magyaráznom, hogy miért NEM megfelelő ez egy gekkó számára.

4.Hörcsögalom(faforgács):
Szintén találkoztam már vele gekkók alatt. Ez is rendkívül veszélyes az állatra nézve, hiszen ha lenyeli(és le fogja, pont szemtanúja voltam egy ilyen beszélgetésnek), akkor menthetetlen. Ráadásul ha párásítunk, akkor hamar be tud penészedni.

Általánosan elmondható, hogy a szálas, forgácsos talajok nem megfelelőek az állatok számára, úgyhogy ne is próbálkozzunk ilyenekkel, mert egy hosszan tartó szenvedést hozunk a gekkónkra vele.Szívós állatok, szegények sokáig képesek szenvedni és haldokolni. Ne tegyünk velük ilyet csak azért, mert az ilyen talajt olcsóbban be tudjuk szerezni, vagy csak ez van a közeli kereskedésben!


A cikk videó formájában is megtekinthető, bővítetten:


1. https://www.praktiker.hu/viragfold-korkep 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése