2019. június 12., szerda

Leopárd gekkó párban tartása?

Kép forrása
Üdv!
Mostanában sokszor futok bele abba a kérdésbe, hogy kell-e a gekkónknak pár? A válasz: nem. A leopárd gekkók nem társas lények, nagyon jól elvannak egyedül. Ha mégis szeretnénk mellé egy vagy több gekkót, akkor ezeket a dolgokat érdemes szem előtt tartani:
•A gekkóknál a fiú-lány felállás nagyon rossz. A fiú párzási időszakban agyon nyüstöli a lányt és ez a nőstény rohamos fogyásához, sérülésekhez és extrém esetekben a pusztulásához vezethet. Ha azt szeretnénk, hogy a gekkók szaporodjanak, akkor a legjobb felállás az 1 hím és 3-4 nőstény. De ehhez hatalmas terráriumra van szükség és sok-sok bújóra, hogy ha egyedül akarnak lenni, akkor meglegyen a magánszférájuk. Sok esetben a nőstények évekig elvannak, aztán egyszer csak kitör a balhé. Egymásnak ugranak, agresszívvá válnak. Ennek vannak előzményei, ugyanis kemény territoriális harcot folytatnak. Amit mi cuki összebújásnak hiszünk, az egy ádáz harc a territóriumért.


•Ha egy bújóban van összetömörülve 3 nőstény és a negyedik kint maradt, akkor ő a vesztes.
Továbbá ha szaporítani szeretnék őket, akkor érdemes előtte jól utána olvasni a dolgoknak és esetleg megkérdezni Facebookos gekkós csoportokban néhány embert. Nagyon sokat tudnak és segítőkészek. Ne szaporítsunk csak kedvünkre állatokat, a hozzá nem értés gyakran követel áldozatokat. Készüljünk fel mindenre, szerezzük be a keltetéshez és neveléshez szükséges dolgokat és tudást. És jó, ha már a kis gekkók kikelése előtt kerítünk nekik gazdát. Bizonyosodjunk meg arról is, hogy jó helyre kerül. Ne csak vakon passzolgassuk el mindenkinek őket. Természetesen beteg állatot nem adunk el!

•Ha csak két gekkót szeretnénk, akkor érdemes 100%-osan meggyőződni arról, hogy mind a kettő nőstény. Még a hozzá értők is tévedhetnek néha a nemeket illetően, mert elég megtévesztő tud lenni 1-2 állatnál. Csak lányokat tarthatunk egyben, két hím tartása tilos és csúnya véget fog érni.

•Ha a már meglévő állatunkhoz szeretnénk venni egy másikat, akkor az új jövevényt nem rakhatjuk be egyből a másik mellé. Minimum egy hónap karantén javasolt ilyenkor az új állatnak, egy másik helységben, másik terráriumban kell addig tartanunk. Ha esetleg beteg, akkor nem lenne jó, ha elkapná tőle az egészséges állatunk is a betegséget. Az összeszoktatás sem biztos, hogy működni fog, ezzel számolni kell. Lehet, hogy soha nem fogják egymást elviselni és sosem tudjuk őket összerakni.
Érdemes azt is számításba venni, hogy a már meglévő, felnőtt állatunkhoz egy hozzá méretben és korban passzolót kell találnunk. Egy 3-4 hónapos kis gekkót semmiképp nem tehetünk be hozzá. A kicsi túlságosan félni fog a nagytól, emiatt akár evési zavarai is lehetnek. A nagy pedig agresszívan viszonyulhat a kisebb társához és súlyos esetben meg is ölheti. Plusz ha a meglévő állatunk csak egy 60 cm hosszú terráriumban van, akkor egy nagyobbat is be kell szereznünk a két állatnak.

•Így ha két gekkót szeretnénk, akkor szerintem egyszerűbb, ha külön terráriumban tartjuk őket. Nem különösebben igénylik a társaságot és két állat akkor is egymásnak eshet, ha hosszú évekig jól elvoltak egymás mellett.

•Ha több gekkót szeretnénk egy nagy terráriumba tartani, akkor az még több rizikóval jár. Kérdés, hogy a nőstények kijönnek-e egymással és tényleg nőstényeket vettünk-e? Ha nem hozzáértőtől vásárolunk(állatkereskedés, szaporító), akkor ez a kockázat is fent állhat. Számolnunk kell azzal,  hogy esetleg egymásnak ugranak és ilyenkor jó, ha vannak pótterráriumok a közelben.

Tehát mielőtt esztelenül gekkó vásárlásba kezdünk, gondolkodjunk el azon, hogy mit és hogyan csináljunk. Két gekkót szerintem érdemesebb külön tartani, a fiú-lány párost pedig el kell felejteni. Tudom, hogy sokan helytelen információkkal bombázzák a kezdő tartókat, akik elhisznek mindent és nem néznek rendesen utána a dolgoknak. A legnagyobb butaság, amit a leopárd gekkókról mondanak az, hogy társas lények és kell melléjük egy társ. Plusz ha valakinek még életében nem volt hüllője, akkor érdemesebb először csak egyet beszerezni, így sok galibát elkerülhetünk.

Ennyi volt ez a kis cikk, remélem tudtam vele segíteni.

A cikk videó formátumban, bővítetten is elérhető:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése