2019. november 19., kedd

Leopárd gekkó: mennyibe kerül?

Miután láttam egy Facebook posztot, ami eléggé kivágta nálam a biztosítékot, úgy döntöttem, hogy írok erről egy cikket. A hüllős oldalakon sokszor olvashatjuk, hogy a leopárd gekkó TARTÁSA nem kerül sokba a többi gekkóhoz viszonyítva. De mégis mennyi az annyi?
Kezdjük az alap felszereléssel. Léteznek kezdő szettek, de ezek vagy nem megfelelőek, vagy túl sok/túl kevés dolgot tartalmaznak. Nem érdemes egyben megvenni mindent, mert biztosan ráfizetünk.
Egyetlen egy gekkónak egy minimum 60*30*30-as, fekvő terráriumra van szüksége. A legjobb, ha hátterezett, mert így még több mászási lehetősége lesz az állatnak. Ha szerencsénk van, akkor a közelünkben lakik terrárium készítő, de akár netről is jó terráriumokat lehet rendelni. Én kifejezetten szeretem a bugs-world shopját nézegetni, mert egy 70*40*30-as háttér nélküli terráriumot már 16 000 Ft-körül be lehet szerezni. A hátterezést pedig otthon, te magad is megoldhatod. Persze ha szerencséd van, akkor csoportokban, vagy online piacokon sokkal olcsóbban is be tudod szerezni a terkót.

Ezen kívül minimum 3 bújóra lesz szükség. Én saját kezemmel készítettem el a bújókat, de aki nem akar ezzel kínlódni és nincs hozzá tehetsége, az bárhol be tudja őket szerezni. Az állatkereskedésekkel vigyázni kell, mert szeretnek olyan dolgokat is jó drágán rásózni az emberekre, amik egyébként nem kellenek és még rosszat is tehetnek vele.
Számoljunk 2500 Ft-ot a bújó darabárára, de ennél lényegesebben olcsóbban/drágábban is be lehet szerezni. Ez már az igényektől, a bolttól is függ.
Tehát egy gekkó bújói alsó hangok kb. 7500 Ft-ba kerülnek.


Szükségünk lesz minimum egy hő és páramérőre, de jó, ha kettő van belőle. Egyik a hideg, másik a meleg oldalon. Ezt kb. 2-3 ezerért meg lehet vásárolni. Tehát ez így durván kb. 6000 Ft.

Kelleni fog még egy itató és egy etető tál is. Én ezeket nem vásároltam, egyszerűen befogtam egy még használatlan virágcserép alját és itatót is magam készítettem egy kis műanyag tálkából. Az enyém csipeszből eszik, így az etető tálat csak etetéskor teszem be, hogy a beporozott étel ne koszolja össze a hüllőszőnyeget. De ha vásárolni szeretnénk mindkét dolgot, akkor kb. 3000 Ft-ból kijön a kettő.

Nem kifejezetten igénylik a növényeket, főleg nem az élőket, de nagyot dob egy terráriumon ha néhány jól kinéző műnövényt is beteszünk. Ezek pár 100 Ft-os tételek, ha Aliexpressről rendeljük őket. Használat előtt jó meleg vízben egy kis ecettel azért én megtisztítottam őket. Számoljunk durván 500 Ft-tal.

Szükségünk lesz egy melegítő alkalmatosságra is. Az egyszerűbb és viszonylag olcsóbb megoldás a melegítő lámba. A foglalat, és az égő(sima Tescos égő is lehet, csak ne ledes legyen és kb. 50 wattos) kb. 3000 Ft-ból megvan. A talajfűtő ára természetesen a mérettől függ, de egy kisebbet már 4-5000 Ft-ért lehet kapni.
Érdemes beszerezni egy időzítő kapcsolót, ezzel meg van oldva a minden napos pontos és egységes melegítés. Én ezt kb. 3000 Ft-ért be tudtam szerezni és tökéletesen működik.

Az aljzat elég nagy kérdés. Ha fiatal, pár hónapos gekkót veszünk, akkor csak a papírtörlő az ajánlott! Ha nagyobb példánnyal kezdünk, akkor hüllőszőnyeg( Aliexpressről rendelve kb. 2500 Ft), mészgritt(5 kg 1000 Ft), oldódó vagy kalciumos homok(5 kg. kb. 4000 Ft) stb.

Tehát a teljes felszerelés kb. 40.000 Ft. Ez persze nagyon függ attól is,  hogy mit honnan szerzünk be, miket választunk, mennyire akarjuk fullosra a terráriumot, mennyire készítjük mi magunk a berendezést és akár a terráriumot is. (nekem a bújók, a háttér, az itató és a terrárium is saját készítésű, így kb. fele annyiba sem került az egész).

Eddig még csak az üres terrárium van, szóval nosza, vegyünk bele egy állatot!
A gekkó árát is elég nehéz belőni, mert itt is sokszor attól függ, hogy honnan szerezzük be őket. Az állatkereskedéssel vigyázni kell, mert ott jóval olcsóbban vagy jóval drágábban adhatják el nekünk a gekkókat. Lehet, hogy beteg állatot veszünk, mert lehetetlen visszakövetni azt, hogy honnan származik. Szerencsére az enyémmel minden oké volt, szép állatok voltak a kereskedésben, jó körülmények között tartva.
A másik fontos dolog a gekkó áránál a színváltozata. Egy normal színváltozat már 5000 Ft-körül mozog. Viszont ha színváltozatot veszünk, akkor 8-10.000 Ft-tól a határ a csillagos ég. Egy igen ritka változat több tíz, vagy akár százezerbe is kerülhet. Kezdőként viszont nem érdemes ilyen óriási pénzeket kiadni egy gekkóra, jó lesz nekünk egy elterjedt színváltozatú egészséges példány is, kb. 9000 Ft-ért. Ez csak egy nagyon hozzávetőleges ár, ez a tenyésztőtől és még rengeteg mindentől függ.

Viszont az állatnak szüksége lesz még 2 nagyon fontos dologra: vitamin és kalcium porra. Ezekből a legjobb márka a Zoomed, ezt érdemes adni az állatnak, mert így biztosan egészséges marad tőlük. Ez a két dolog kb. 4000 Ft-ból kijön, viszont elengedhetetlen!

Végezetül adni is kell valamit enni az állatnak. A legnépszerűbb étel a lisztkukac, ami rettenetesen olcsó, sokáig eláll a hűtőben, viszont a tápértéke nem olyan magas. Kezdésnek ez is megteszi és egy-két válogatósabb gekkó mást meg sem eszik, vagy éppen pont ezt utálja. Ezt példánya válogatja.
250 db lisztkukacot már 550 Ft-ért lehet kapni. A tücsök kicsit drágább, 100 db barna tücsök 1250 Ft-tól kezdődik. Ezeket az állatokat is etetni kell, de túl sok költségbe ez  nem kerül, pár 100 Ft-os tétel ez is. Mivel egy kifejlett leopárd gekkó nem eszik sokat, hetente 1-2 alkalommal megeszik 8-10 db kukacot, így az etetés az egyik legkevesebb tétel.

Való igaz,  hogy a leopárd gekkók tartása nem kerül sokba, ha beszereztünk minden fontos dolgot, ezután csak az eleségállatról meg esetleg a kalcium és vitamin porról kell gondoskodnunk, na meg a talajról néhány havonta, ha cserélhető talajt választunk. A beszerzésük azért kicsit borsosabb, szóval mindenképpen mérlegeljünk, mielőtt felelőtlenül belefognák a vásárlásba. Az állattal és mindennel együtt már durván 50.000 Ft-körül járunk.

Azt a költséget még számba kell venni, hogyha megbetegedne, akkor az állatorvos rettenetesen drága lesz. Sok helyen nincs is hüllőkre specializálódott orvos, így lehet, hogy sokat is kell utaznunk az állattal. A kezelések 8-10.000 Ft-nál kezdődnek, szóval gondoljunk bele abba is, hogy ha az állat orvosi ellátásra szorulna, akkor képesek vagyunk-e kifizetni azt?

A legfontosabb a tájékozódás, ne hallgassunk az állatkereskedésben lévő eladókra, mert sokszor nem értenek a gekkókhoz és felesleges dolgokat is ránk sózhatnak. Olvasgassunk, kérdezzünk, mielőtt állatot vásárolnánk. Fő a jól informáltság és a mérlegelés. A hüllők speciálisabb igényűek, ezért érdemes minden eshetőséggel számolni és úgy meghozni a döntést.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése