2019. november 19., kedd

Leopárd gekkó: mennyibe kerül?

Miután láttam egy Facebook posztot, ami eléggé kivágta nálam a biztosítékot, úgy döntöttem, hogy írok erről egy cikket. A hüllős oldalakon sokszor olvashatjuk, hogy a leopárd gekkó TARTÁSA nem kerül sokba a többi gekkóhoz viszonyítva. De mégis mennyi az annyi?
Kezdjük az alap felszereléssel. Léteznek kezdő szettek, de ezek vagy nem megfelelőek, vagy túl sok/túl kevés dolgot tartalmaznak. Nem érdemes egyben megvenni mindent, mert biztosan ráfizetünk.
Egyetlen egy gekkónak egy minimum 60*30*30-as, fekvő terráriumra van szüksége. A legjobb, ha hátterezett, mert így még több mászási lehetősége lesz az állatnak. Ha szerencsénk van, akkor a közelünkben lakik terrárium készítő, de akár netről is jó terráriumokat lehet rendelni. Én kifejezetten szeretem a bugs-world shopját nézegetni, mert egy 70*40*30-as háttér nélküli terráriumot már 16 000 Ft-körül be lehet szerezni. A hátterezést pedig otthon, te magad is megoldhatod. Persze ha szerencséd van, akkor csoportokban, vagy online piacokon sokkal olcsóbban is be tudod szerezni a terkót.

Ezen kívül minimum 3 bújóra lesz szükség. Én saját kezemmel készítettem el a bújókat, de aki nem akar ezzel kínlódni és nincs hozzá tehetsége, az bárhol be tudja őket szerezni. Az állatkereskedésekkel vigyázni kell, mert szeretnek olyan dolgokat is jó drágán rásózni az emberekre, amik egyébként nem kellenek és még rosszat is tehetnek vele.
Számoljunk 2500 Ft-ot a bújó darabárára, de ennél lényegesebben olcsóbban/drágábban is be lehet szerezni. Ez már az igényektől, a bolttól is függ.
Tehát egy gekkó bújói alsó hangok kb. 7500 Ft-ba kerülnek.

2019. június 14., péntek

Hogyan hűtsük a terráriumot a gekkónk számára?

Itt a nyár, óriási kánikula volt az elmúlt napokban. Sajnos bizonyos körülmények miatt most melegebbé vált az a szobám, ahol a gekkómat tartom. Felmerült hát bennem a kérdés, hogy mégis miként hozhatnék enyhülést a számára? Napközben már nem megy a melegítő lámpája, akkor nincs is gond a hőmérséklettel. Átlag 27-28 fokot mutat a hőmérő. A gondok este kezdődnek. A szoba nyugati tájolású, tehát pont a legmelegebb időben tűz ide a nap és estére melegszik fel. Már két napja 29 fokot mutat a hőmérő az esti órákban és nem igazán boldogít ez a tudat. Jó lenne pár fokkal lentebb menni, mert hiába kősivatagi állat, akkor sem hiszem, hogy jól esik neki az esti meleg.

2019. június 12., szerda

Leopárd gekkó párban tartása?

Kép forrása
Üdv!
Mostanában sokszor futok bele abba a kérdésbe, hogy kell-e a gekkónknak pár? A válasz: nem. A leopárd gekkók nem társas lények, nagyon jól elvannak egyedül. Ha mégis szeretnénk mellé egy vagy több gekkót, akkor ezeket a dolgokat érdemes szem előtt tartani:
•A gekkóknál a fiú-lány felállás nagyon rossz. A fiú párzási időszakban agyon nyüstöli a lányt és ez a nőstény rohamos fogyásához, sérülésekhez és extrém esetekben a pusztulásához vezethet. Ha azt szeretnénk, hogy a gekkók szaporodjanak, akkor a legjobb felállás az 1 hím és 3-4 nőstény. De ehhez hatalmas terráriumra van szükség és sok-sok bújóra, hogy ha egyedül akarnak lenni, akkor meglegyen a magánszférájuk. Sok esetben a nőstények évekig elvannak, aztán egyszer csak kitör a balhé. Egymásnak ugranak, agresszívvá válnak. Ennek vannak előzményei, ugyanis kemény territoriális harcot folytatnak. Amit mi cuki összebújásnak hiszünk, az egy ádáz harc a territóriumért.

2019. április 29., hétfő

Milyen terráriumba NE tartsunk leopárd gekkót?!

Egyre több gekkós csoportban vagyok benne, ahol rengeteg mindent tanulhat az ember, ráadásul a tagok nagy része kedves és segítőkész. Azonban természetesen itt is megfordulnak olyan emberek, akik az igényesség teljes hiányával, de büszkén mutogatják a terráriumukat. A mai napon találtam egy igazán kókler terkót, ami eléggé felhúzott. Ennek apropóján született meg ez a bejegyzés is. Keresgéltem még olyan terráriumokat, amik szerintem nem a legmegfelelőbbek egy leó számára.